Kadeti OKK Sloboda osvojili zlato na turniru Makarsko ljeto 2022

  • 26/06/2022

Kadeti OKK Sloboda protekle sedmice boravili su u Makarskoj gdje su nastupili na međunarodnom turniru “Makarsko Ljeto 2022” u organizaciji košarkaškog kluba Amfora iz Makarske. Na turniru su nastupale ekipe iz Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i turnir je brojao osam ekipa učesnika koji su bili raspoređeni u dvije grupe. Trodnevni turnir je osmišljen tako da su ekipe po grupama odmjerile snage između sebe nakon čega su po ostvarenom plasmanu išli u borbu za sedmo, peto, treće i prvo mjesto.

Ekipa Slobode je imala prilično zahtjevnu grupu gdje su se nalazila čak tri predstavnika iz države domaćina. Kasnije će se ispostaviti da to za momke u crveno-crnom nije bio problem jer su kadeti Slobode savladali sva tri protivnika. Prvi okršaj i otvaranje turnira bilo je protiv ekipe Hermes iz Zagreba koju su igrači trenera Nenada Ćuka savladali bez većih problema rezultatom 73:57. Nakon toga na red je došla ekipa Alkara iz Sinja gdje su naši kadeti još jednom odradili rutinski posao i ubilježili sigurnu pobjedu rezultatom 95:78. Nešto teži zadatak igrači Slobode imali su u posljednjoj utakmici grupne faze gdje su igrali protiv ekipe Adriatic iz Splita, ali su momci borbom do samog kraja i u tom susretu ostvarili pobjedu rezultatom 58:57 i tako postali finalista turnira.

Drugu grupu činile su ekipa domaćina Amfora iz Makarske, zatim ekipe Junior Levice iz Slovačke, Hrasnica iz Sarajeva te Vindija iz Varaždina. Najuspješniji u navedenojoj grupi bili su dječaci iz Varaždina koji su također sa tri pobjede osigurali svoje mjesto u finalu pa smo tako u borbi za šampiona imali dvije neporažene ekipe iz prve faze turnira. Iako se radilo o finalu, za dječake koji su branili crveno-crne boje to je bio još samo jedan zadatak koji su prema uputama trenera Ćuka uspješno riješili te se tako sa zasluženim zlatom oko vrata vraćaju u Tuzlu. Vrijedi istaknuti kako je jedan od najmlađih članova naše selekcije, ovosezonski pionir, Dženis Hodović izabran u najbolju petorku turnira. Igračima, treneru kao i cijeloj ekipi koja je otputovala na turnir u Hrvatsku čestitamo na velikom uspjehu, a domaćinima se ovim putem zahvaljujemo na pozivu, srdačnom gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji turnira.

OKK Sloboda