Pioniri Slobode treći na turniru u Groningenu

  • 07/06/2022

Prošle sedmice selekcija mlađih pionira predvođena trenerom Marijom Marjanovićem otputovala je u Holandiju na tradicionalni, sada već 25. po redu, turnir Holland Nordic BT u Groningenu. Dječaci 2009. godište i mlađi kao jedna od najmlađih ekipa na turniru uspješno su odradili zadatke koji su stavljeni pred njih i tako zasluženo osvojili treće mjesto. Za neke je ovo bilo prvo iskustvo na međunarodnim turnirima i već sada se kao bronzani vraćaju u Tuzlu.

Turnir je odigran u tri uzrasne kategorije, a ekipa Slobode uzela je učešće u U13 konkurenciji. Crveno-crni dječaci su po dolasku u Groningen na svom prvom testu savladali domaćina rezultatom 72:47. Nakon toga uslijedila su dva poraza od ekipa koje su osvojile prvo i drugo mjesto na turniru. Prvi poraz ubilježen je od ekipe Ewe Baskets Oldenburg iz Njemačke rezultatom 76:53 a nakon toga u neizvjesnom susretu pioniri Slobode savladani su od strane ekipe USK Katowice iz Poljske rezultatom 59:55.

Dječaci se poslije dva poraza nisu dali smesti te su u preostale dvije utakmice odradili odličan posao na krilima kojeg su upisali dvije pobjede. Uslijedila su dva dominatna trijumfa od čega je prvi bio protiv ekipe Fortuna Logabirum iz Njemačke rezultatom 93:53, a nakon toga crveno-crni su bili bolji i u duelu protiv ZAC Zwolle iz Holandije rezultatom 73:37 što je bilo dovoljno za treće mjesto u ukupnom poretku.

Igračima, treneru kao i cijeloj ekipi koja je otputovala na turnir u Holandiju čestitamo na odličnom plasmanu i novom uspjehu. Ekipi želimo sretan povratak kući, a domaćinima se ovim putem zahvaljujemo na pozivu, srdačnom gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji jubilarnog 25. turnira u njihovoj režiji. Vladi TK – Ministarstvu za kulturu sport i mlade, posebno zahvaljujemo na podršci i pomoći nađem Klubu za odlazak na međunarodni turnir, za nas izuzetno važan s obzirom na njegov jubilarni karakter te zbog ponovne uspostave sportskih i prijateljskih veza sa ekipom iz Groningena, koje su na kratko bile prekinute pojavom pandemije.

KONAČNI PLASMAN TURNIRA U GRONINGENU

1. EWE Baskets Oldenburg

2. USK Katowice

3. OKK Sloboda Tuzla

4. BV Groningen

5. Fortuna Logabirum

6. ZAC Zwolle

OKK Sloboda