O nama


okk sloboda grb kosarka final

  • Puni naziv kluba: Omladinski košarkaški klub “Sloboda”
  • Skraćeni naziv kluba: OKK “Sloboda”
  • Klupske boje: Crveno – crna
  • Dvorana: SKPC “Mejdan”, Tuzla

Košarka se u Tuzli počela igrati po završetku Drugog svjetskog rata. Zaljubljenici u ovu, na ovom području novu sportsku igru, 1946. godine, između ostalih klubova kao sto su KK “Jedinstvo”, KK “Proleter”, KK “Rudar” iz Kreke, osnivaju i Košarkaški klub “Sloboda”.

Najsvjetlije trenutke tuzlanska košarka doživljava krajem prošlog vijeka, a osnovni pokretač i nosilac te igre bio je Košarkaški klub “Sloboda – Dita”. Pod ovim imenom tuzlanska košarka je postala poznata ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i šire.

Za vrijeme SFR Jugoslavije klub je nastupao u Prvoj federalnoj ligi Jugoslavije – YUBA. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u ranim godinama KK “Sloboda – Dita” je bila najuspješniji košarkaški klub osvojivši pet puta ligu, šest puta kup i sedam puta super kup. KK “Sloboda – Dita” je nastupala u premijernoj sezoni Jadranske lige završivši na petom mjestu kao najuspješniji bosanskohercegovački košarkaški klub.

Nažalost kao i u mnogim drugim stvarima, poslije vrhunskih rezultata došli su i padovi. Krajem prve decenije 21. vijeka KK “Sloboda” je doživila težak period što je rezultiralo zamrzavanjem kluba 28. septembra 2011. godine i reorganizacijom, tako da je od 2011 godine nosilac košarke u gradu Tuzli postao Omladinski košarkaški klub “Sloboda” Tuzla. OKK “Sloboda” je zadržala sve elemente KK “Sloboda”, a odmah je postala i član Radničkog sportskog društva “Sloboda”. Nakon reorganizacije kluba novoformirani Omladinski košarkaški klub je krenuo iz najnižeg ranga takmičenja A2 lige Sjever FBiH. U sezoni 2011/2012 OKK “Sloboda” osvaja A2 ligu i ostvaruje plasman u A1 ligu FBiH u kojoj u sezoni 2012/2013 završava na drugom mjestu i ostvaruje plasman u “Ligu 12” KS BiH. U sezoni 2014/15 OKK Sloboda je u prvom dijelu Prvenstva BiH – Ligi 12 – zauzela treće mjesto i plasirala se u doigravanje za prvaka države – Ligu 6. Nakon odigranih 10 kola OKK “Sloboda” osvaja 4. mjesto i tim plasmanom je izborila učešće u polufinale play-off-a protiv prvoplasirane ekipe, KK „Igokea“ iz Aleksandrovca – aktuelnog prvaka BiH i predstavnika naše države u ABA ligi.

OKK “Sloboda” je u vrlo kratkom vremenu postala prepoznatljiva u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire, kako po igračkoj kvaliteti, tako i po organizaciji, kao jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u BiH, radu sa mladima, a pogotovu po široko poznatoj tuzlanskoj publici i dvorani “Mejdan”.