Nedim Salaharević: Čarolija u Mejdanu

  • 20/10/2013

Krenula je Liga 12 KS BiH, elitni rang BH košarke. Sinoć je odigrano prvo kolo, a kao i unazad nekoliko sezona Liga 12 prolazi medijski dosta neprimjetno. To je tako dok ne dođe do same završnice, kada sue u finalu obavezno sastaju Igokea i Široki.

Vjerovatno tek tada većina ljudi u našoj državi sazna da se igrala bh košarkaška liga. Dvorane na većini utakmica naše košarkaške lige su prilično prazne ili su, bolje rečeno, popunjene članovima familije igrača i njihovim prijateljima. Ono što je juče obilježilo prvo kolo lige sigurno nije poraz Bosne kod kuće od Mrkonjić- Grada, jer Bosna odavno već igra bez imperativa liderstva. Nije to ni ubjedljiva pobjeda mladih Sparsa na uvjek neugodnom parketu u Čapljini.

Prvo kolo Lige 12 obilježilo je oko 4000 ljubitelja košarke u tuzlanskom Mejdanu na utakmici OKK Sloboda – Radnik Bijeljina. Mladi tuzlanski tim na čijoj klupi sjedi legenda evropske košarke Damir Mulaomerović deklasirao je kvalitetnu ekipa Radnika iz Bijeljine, ekipu učesnicu prošlogodišnje Lige za prvaka BiH. Publika u Mejdanu je bila euroligaška, sa fer i korektnim navijanjem. Sloboda je igrala borbeno i disciplinovano vođena čvrstom rukom legendarnog Damira Mulaomerovića i njegovog pomoćnika Vlade Mićanovića. Sigurno je da ni košarkaši Radnika nisu očekivali oko 4000 ljubitelja košarke u Mejdanu, jer su već navikli igrati pred polupraznim bosanskim dvoranama.

Gledajući poneku utakmicu Slobode prošle sezone u gotovo pa praznom Mejdanu, vidio sam da je Mejdan oronula dvorana koju treba obnoviti, ali sinoć sam vidio obnovljen Mejdan, kome apsolutno nije falilo ništa, nije postojao ni najmanji kvar, jer njegova publika je njegova najbolja obnova. Mejdan je bio sinoć noviji od bilo koje dvorane ili arene izgrađene prije koju godinu dana. Bez obzira što nije imao semafore, one nove na sredini dvorane, nit parkete što se sjaje. ali imao je srce što nemaju mnoge novoizgrađene dvorane. Šta vrijedi nekoj euroligaškoj ekipi velika arena ili još veći budžet ako nema publiku. Tuzla je glavni grad košarke u BiH, to je mjesto gdje reprezetacija treba da svije svoje gnijezdo, kao što je to Bilino polje gnijezdo Zmajeva.

Činjenica je da protivnik kad dođe u Mejdan njemu je sekund ko dan, a 24 sekunde ko stoljeće! Gledam neki dan u Novom Mestu Krka ugostila Partizan, posjeta onako solidna, porodice i famlije igrača, prijatelji, studenti pristigli preko vikenda iz Ljubljane u svoje rodno mjesto Novo Mesto, mjesta slobodnih gdje ti duša poželi, a došao euroligaški Partizan. Ni zamisliti ne mogu tu scenu dolaska Partizana, Zvezde u Mejdan, ne da bi se tražila karta više, nema šanse da bi se moga naći. Siguran sam da je ABA gladna Mejdana. Bez obzira koliko pobjeda i poraza će imati mladi tim tuzlanske Slobode, polako se budi čarolija Mejdana koja je godinama spavala. Budi je njena publika i ruka Damira čarobnjaka!

 

(Nedim Salaharević/bhbasket.ba)