Preminuo Mileta Lisica, nekadašnji igrač Sloboda Dite

  • 11/11/2020

Nakon duge i teške bolesti, u 55. godini života preminuo je Mileta Lisica. Karijeru je počeo u svom rodnom kraju, a njegov košarkaški put počeo je u lokalnom Poliesteru. Rođen je u Priboju 1966. godine i prije nego što se okušao u košarci radio je kao metalostrugar u fabrici FAP. Kako je i sam svojevremeno tvrdio, njegova karijera je ustvari počela 1991. godine kada ga je Bora Džaković zvao u Tuzlu.

U dresu Sloboda Dite odmah je pokazao koliko vrijedi, a i okolnosti koje su zadesile ovo podneblje doprinjele su njegovom odlasku iz Tuzle već 1992. godine. Iako mu priča u Beogradu nije najbolje počela, Lisica je stekao status legende među navijačima Crvene Zvezde s kojom je osvojio dvije šampionske titule nakon više od 20 godina posta.

Iz Zvezde je otišao put Rume nakon čega se vratio u Zvezdu, a onda je njegovu karijeru obilježio prelazak u Laško. U Sloveniji je proveo čak pet godina nakon čega slijedi odlazak u Francusku na dvije sezone uz nastupe za dva različita kluba i opet dolazi do povratka u Srbiju.

U jednom od posljednjih intervjua izjavio je kako mu je žao što nije uspio obući dres reprezentacije Jugoslavije, a na pitanje gdje mu je bilo najljepše u karijeri naveo je sezonu provedenu u Tuzli, Beograd i Laško.

 

OKK Sloboda