Preminuo legendarni Mihajlo Miki Vuković

  • 15/01/2021

Legendarni Mihajlo Miki Vuković, proslavljeni košarkaški trener, preminuo je u 76. godini života. Vijest je saopštio košarkaški klub Valencia čiji čelnici nisu čekali ni časa pa su tako već na sinoćnjem euroligaškom ogledu sa Crvenom Zvezdom napravili oproštaj kakav i dolikuje njihovoj legendi.

Vuković je izabran za najboljeg trenera u historiji kluba iz Valencije što dovoljno govori o njegovoj ulozi u Španiji Klub je vodio pet godina u periodu od 1995. do 2000. godine i odmah po dolasku, nakon nekoliko trofeja i titule eurpskog prvaka sa ženskom ekipom Dorne, Valenciju vraća u prvi rang takmičenja da bi 1998. osvojio i tamo prestižni Kup Kralja sa tadašnjom ekipom Pamese.

Košarkaški stručnjak zbog kojeg Tuzla tuguje trenersku karijeru upravo je započeo u gradu soli. Čuvena generacija Jedinstva Aida iz Tuzle je pod njegovim vodstvom osvojila titulu prvaka Europe. Vuković je vodio i ekipu tuzlanske Slobode u sezoni 1989/90, a često se znao pojaviti u Tuzli proteklih godina iako je zbog narušenog zdravlja liječenje odrađivao u Španiji.

Po završetku trenerske karijere bio je i sportski direktor Valencije, a jedna dvorana je dobila ime „Miki Vuković“ upravo po njemu. Jedan od najvećih košarkaških trenera s područja bivše Jugoslavije bio je i pomoćni trener reprezentacije na Igrama u Seulu.

Toliko toga nabrojano, a opet ostaje još. Miki je sa Valenciom došao i do europskog finala kada je poražen od ekipe Benetona koju je vodio Željko Obradović. Miki je jedan od glavnih i odgovornih kada je u pitanju otkriće košarkašice Razije Mujanović. Miki je jednostavno poveznica za mnoge košarkaške uspjehe kako na europskom, tako i na našem lokalnom planu odakle je njegov trenerski put krenuo.

Velikom treneru i još većem čovjeku jedno veliko hvala za kraj!

OKK Sloboda