Poklon građanima Tuzle: Jusuf Nurkić svečano otvorio košarkaški teren na Stupinama

  • 04/05/2023

U tuzlanskom naselju Stupine danas je svečano otvoreno košarkaško igralište koje je mladima i djeci Tuzle poklonio Jusuf Nurkić, reprezentativac Bosne i Hercegovine i član NBA tima Portland Trail Blazersa. Naš proslavljeni košarkaš je vlastitim sredstvima finansirao izgradnju i opremanje terena, a Grad Tuzla je učestvovao u izgradnji igrališta tako što je obezbijedio zemljište te pružio operativnu i stručnu podršku kada je u pitanju priprema i realizacija projekta. Također, osiguran je ugovor za stručni nadzor kao i postupak tehničkog pregleda izvedenih radova.

“Smatram da Tuzla predstavlja ono što BiH treba biti u cjelini. Sama po sebi govori koliko je bitno biti prihvaćen kao drugačiji, nebitno ko ste i odakle ste, da li ste povratnik ili niste. Mirza Delibašić koji je rođen ovdje nema svoj košarkaški teren i moja želja je bila da napravimo jedan teren i ona je vrlo brzo realizovana od strane Jasmina Imamovića i grada Tuzla. Zahvalan sam im za razumijevanje i realizaciju projekta. Moja je želja bila da napravim nešto ozbiljno za djecu, s obzirom da današnje vrijeme donosi izazove, a mališani znatno više vremena provode uz TV, kompjutere i slično. Željeli smo da se djeca zabave, ali i da imaju neku sigurnost. Tu su kamere, zaštitna ograda, vrlo sam sretan što smo uspjeli realizovati ovaj projekat”, rekao je Jusuf Nurkić.

Grad je preuzeo obavezu da nakon realizacije projekta osigura redovno održavanje košarkaškog igrališta, a to je u svom obraćanju prisutnima posebno istakao i gradonačelnik grada Tuzla, Zijad Lugavić: ““Kao i svako drugo, i ovo sportsko igralište je značajno za sve građane i građanke grada Tuzla, posebno za one najmlađe. Meni je drago što će naši najmlađi moći svoje slobodno vrijeme provoditi još kvalitetnije. Ovim putem želio bih da se zahvalim gospodinu Nurkiću, koji je izdvojio svoja sredstva za izgradnju ovog terena i poklonio ga našoj djeci, našim mladima, da mogu da se druže, da se razvijaju u duhu pravih sportista. Grad Tuzla je u tom kontekstu izdvojio zemljište, uradio projekat koji je imao svoj nadzor i preuzeo ovo igralište na održavanje što je veoma značajno”, izjavio je Lugavić.

Ideja za realizaciju izgradnje košarkaškog terena kod Nurkića je rođena u vrijeme dok se na čelu Tuzle kao gradonačelnik nalazio Jasmin Imamović, koji je danas prisustvovao svečanosti u naselju Stupine. “Prošle godine dok sam bio gradonačelnik Jusuf Nurkić mi je predložio ovu ideju i ja sam se s time složio. Drago mi je što se odlučio se za velikodušni poklon mladima i djeci u vidu ovog igrališta. Svi znamo da je Nurkić veliki košarkaš, planetarno poznat, ali ljudi treba da saznaju nivo njegove humanosti i dobrote. On je veliki filantropa, humanitarac i zaista mu se zahvaljujem na ovom velikodušnom koji trebamo primiti sa zahvalnošću uz poruku da treba svi da se dobro zamislimo jer djeca upijaju sve oko sebe – dobro i loše”, istakao je bivši gradonačenik Jasmin Imamović.

Na otvaranju košarkaškog terena revijalne utakmice odigrale su pionirska i kadetska selekcija OKK Sloboda, kao i članovi ostalih gradskih košarkaških klubova i učenici osnovnih/srednjih škola. Nurkić se družio sa prisutnim dječacima i djevojčicama, fotografisao i dijelio autograme, a svi su ostali u uvjerenju da će se košarkaški teren iskoristiti na svrsishodan način.

OKK Sloboda & Tuzlanski.ba