Pioniri i juniori ostvarili plasman na polufinalne turnire prvenstva BiH, kadeti zaustavljeni u Zenici

  • 29/06/2021

Proteklog vikenda odigrani su finalni turniri Sistema “A” u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj kategoriji. Finalni turnir za pionire i juniore održan je u Tuzli dok su kadeti svoje nastupe zabilježili u Zenici. Tuzlanski Mejdan prvo je ugostio one najmlađe, selekcije pionira, koji su bili na rasporedu u petak te nakon toga i juniorske selekcije koje su svoje utakmice odigrale u subotu, a zenička Arena bila je domaćin kadetskog turnira u nedjelju.

Na pionirskom turniru odigrale su se samo tri utakmice za plasman budući da je ekipa OKK Spars iz Sarajeva otkazala svoje učešće na turniru tako da su sve tri selekcije koje su nastupile automatski osigurale mjesto na polufinalnom turniru državnog prvenstva. ŠK Never Stop Donji Vakuf bila je bolja u obje utakmice protiv svojih rivala te su zasluženo zauzeli prvo mjesto. OKK Čelik je u međusobnom duelu bio uspješniji od domaćina OKK Sloboda tako da će crveno-crni pioniri na polufinale državnog prvenstva ići sa treće pozicije dok su gosti iz Zenice bili drugi.

U juniorskoj kategoriji izvlačeni su polufinalni parovi gdje su u prvom susretu snage odmjerili domaćin OKK Sloboda i KK Novi Travnik, a nakon njih i druga dva polufinalista, tačnije OKK Čelik Zenica i OKK Spars Sarajevo. Sloboda i Spars su bez većih problema savladali protivnike u polufinalu i zakazali svoje finale dok su Čelik i Novi Travnik igrali za treće mjesto gdje je bila bolja ekipa iz Zenice. U finalu su Sparsi bili uspješniji od domaćina Slobode te će na polufinalne državnog prvenstva ići sa prve, domaćin Sloboda sa druge, a već spomenuti Čelik sa treće pozicije.

Kadetski turnir u polufinalu ponudio nam je susret aktera iz juniorskog finala, odnosno utakmicu između OKK Spars Sarajevo i OKK Sloboda te duel između domaćina KK Kengur Zenica i ekipe KK Bosna XXL Bihać. Sparsi su i u ovoj kategoriji nastavili svoju dominaciju savladavši Slobodu u polufinalu, a kasnije i Kengur u finalu dok su u borbi za treće mjesto između ekipe Slobode i Bosne XXL bili uspješniji kadeti iz Bihaća. Shodno tome, crveno-crni kadeti ove sezone neće nastupiti na polufinalnom turniru prvenstva BiH.

Po tri polufinalna turnira u svakoj kategoriji planirana su za septembar kada će biti poznate grupe, konačan raspored, mjesta odigravanja te satnice utakmica. Pobjednici polufinalni turnira državnog prvenstva plasirat će se na finalni turnir za prvaka kojeg čine po tri ekipe u svakoj kategoriji gdje će ona najuspješnija odnijeti titulu prvaka BiH.

OKK Sloboda