Pioniri i juniori izborili plasman u finale sistema A, polufinalni turnir za kadete ovog vikenda u Sarajevu

  • 21/05/2024

Proteklog vikenda tuzlanski Mejdan bio je domaćin polufinalnih turnira sistema “A” za pionire i juniore, odnosno kvalifikacijskih turnira grupa B u navedenim takmičarskim kategorijama. Tri turnira podijeljena u tri grupe sa po tri ekipe dala su tri putnika u finale sistema “A”, ali i polufinaliste državnog Prvenstva Bosne i Hercegovine budući da pobjednici polufinalnih turnira sistema “A” ostvaruju direktan prolaz narednu fazu takmičenja u kojoj se plasman određuje na osnovu finalnog turnira sistema “A”.

Polufinalni turnir za pionire odigran je u subotu, a u okviru grupe B nastupile su ekipe Konjica, Ilidže i domaćina Slobode. Turnir su otvorile ekipe Slobode i Ilidže izuzetno zanimljivim susretom u kojem su domaći nakon preokreta slavili pobjedu rezultatom 87:81 čime su napravili veliki korak do željenog finala. Drugi meč u Mejdanu odigrale su gostujuće ekipe, a u ovoj utakmici sarajevski tim ubilježio je pobjedu rezultatom 81:40. Crveno-crni su u trećem duelu rutinski završili posao savladavši ekipu Konjica ubjedljivim rezultatom 105:54 za stopostotan učinak na turniru.

Kada je riječ o polufinalnom turniru za juniore, grupu B u juniorskoj konkurenciji činile su ekipe Never Stopa, Kaknja i domaćina Slobode. Iako su gosti iz Kaknja puno bolje otvorili nedjeljni meč, juniori Slobode do kraja susreta pokazali su kvalitet i dobru igru na krilima koje su ostvarili veliku pobjedu rezultatom 87:47. Odličnu borbu gledali smo u duelu gostujućih ekipa u Mejdanu, a uspješniji u drugom susretu dana bili su juniori Kaknja rezultatom 72:59. Crveno-crni su turnir završili još jednom ubjedljivom pobjedom, ovoga puta nad ekipom iz Donjeg Vakufa, rezultatom 81:51.

Pioniri i juniori Slobode tako su sa po dvije pobjede ostvarili plasman na finalni turnir sistema “A” i osigurali nastup na državnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine. U kategoriji pionira prolaz u narednu fazu takmičenja ostvarile su i ekipa Vukova iz Zenice, te ekipa Realwayja iz Sarajeva. U juniorskoj konkurenciji nastup u narednoj fazi takmičenja ostvarile su i ekipa Orlovika iz Žepča, te ekipa Koša iz Sarajeva. Finalni turniri sistema “A” za pionire i juniore odigrati će se u vikendu koji je pred nama, a više informacija biti će poznato nakon dodjele domaćinstva.

Kadetski polufinalni turnir sistema “A” na rasporedu je ovog vikenda, a kadeti Slobode nalaze se u grupi B čiji će kvalifikacioni turnir biti odigran u subotu, 25.05.2024. godine u Sarajevu. Domaćin turnira je ekipa sarajevskog Realwayja, a uz domaći tim, suparnik crveno-crnom timu u grupi B je i kadetska ekipa Vodopada iz Jajca. Raspored i satnica turnira biti će poznati u danima koji slijede. U kadetskoj konkurenciji grupu A čine ekipe Orlovika, Lionsa i Bosne XXL, dok s u grupi C smješteni Koš, Čelik i Mostar.

OKK Sloboda