Intervju/Chris Mathieu: Gašić je pravi izbor, Sloboda će osvojiti ligu

  • 14/07/2016

Chris Mathieu je američki novinar iz Milvokija, trenutno je urednik na košarkaškom portalu Eurobasket.com, dio života je proveo u Bosni i Hercegovini, te je veoma dobro upoznat sa košarkaškom situacijom u našoj zemlji. U nastavku vam donosimo opširan intervju sa velikim poznavaocem košarkaške igre i košarkaških dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Šta nam možete reći o OKK Sloboda Tuzla?

Moram priznati da sam se zaljubio u klub. Volim ekipu, grad i navijače, a bh. košarku sam počeo pratiti odmah nakon rata kada su timovi poput Cenexa i Zamaja od Bosne bili u prvoj ligi. Volio sam one ekipe sa Nerminom Mekićem, Edinom Nurkanovića i mladim Mirzom Teletovićem. Sjećam se početka 2000-tih sa igračima poput Ramiza Suljanovića, Terrela Castlea i Selmira Husanovića. Njih trojica su mi bila tri najdraža igrača u to vrijeme. Za mene su sva trojica košarkaške legende i sva trojica su imali odlične evropske karijere, čak i ako mnogi ne prepoznaju ova imena fanovi u mjestima u kojima su igrali ih se sigurno sjećaju jako dobro. Tim u vrijeme Slađana Stojkovića je pao u lošu finansijsku situaciju, ne krivim njega, ali u to vrijeme je ekipa finansijski propala. Drago mi je da su ekipa i tradicija uspjeli da nastave, da se finansijski stabilizuju i da konačno mogu da privuku još veću finansijsku podršku. Danas mi se sviđa u kojem pravcu ekipa ide. Tuzlanska regija je proizvela mnogo mladih talenata, na žalost, po Slobodu, mnogo je timova u i liga koji „love“ mlade talente u regiji, tako da je teško naći mlade nepoznate momke.

Slobodina škola košarke je prizvela mnogo dobrih igrača (Mirza Delibašić, Damir Mršić, Damir Mulaomerović, Asim Pars Paščanović, Jasmin Hukić, Mirza Teletović, Elmedin Kikanović…), ko je po Vama najbolji?

I dalje se sjećam kada se je Mirza Teletović pojavio na sceni kao 17-godišnji dječak, upisivao 25 poena i 12 skokova po utakmici i dominirao ligom kao niko do tada. To me je podsjetilo na mladog Dražena Petrovića koji je imao 50 poena po utakmici u lige bivše Jugoslavije kao 16-godišnjak, čime je doveo Šibenik do finala. Naveli ste veoma sjajnu listu košarkaša ali ja ipak odabirem Mirze za najbolje.  Znam da je u jednom trenutku Mirza Delibašić smatran najboljim košarkaše u Evropi i mislim da je Teletović mogao napraviti isto. Teletović je bio odličan proše godine sa Sunsima i skrenuo je pažnu NBA fanova jer su Sunsi bili jako loši. Drago mi je da će ove sezone domaće utakmice igrati ovdje u Milvokiju sa Bucksima tako da ću i ja biti sa njim. Nemoguće je spomenuti najbolje igrače koje je Sloboda proizvela bez Edina Salaharevića koji je bio smatran najboljim mladim igračem u Jugoslaviji 1992. godine kada su proizvedeni igrači poput Saše Danilovića, Predraga Stojakovića. Dejana Bodiroga, Mirsada Turkcana, Petra Naumskog i mnogih drugih. To znači da si morao biti svarno odličan košarkaš i stvarno je užasno ono što mu se desilo početkom rata i nagovijestilo svu onu tugu i mizeriju koja će doći.

Sloboda je upravo angažovala Velimira Gašića za trenera prvog tima, šta mislite o tome?

Sviđa mi se angažovanje Velimira Gašića, on je veoma iskusan, poznat po svojoj procjeni talenata i strpljiv je u razvoju mladih igrača. Prije je bio kandidat za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, tako da je očigledno veoma poštovan u državi. Vodio je Partizan i imat će plan kako da izgradi šampionsku ekipu. Veoma je važna stvar biti strpljiv i dati mu vremena da izgradi ekipu za budućnost.

Šta mislite o našim mladim košarkašima?

Kada je u pitanju Emir Čerkezović, već tri godine mi se sviđa. Imam neke prijatelje koji su mi za njega govorili da je sa 14 godina bio mnogo bolji od svih ostalih. Nivo njegovih vještina je ogroman što je i pokazao dobrom minutažom sa U16 i U17 reprezentacijom u protekle dvije godine. Znam da je imao nekih nezrelih poteza ali je on ipak samo jedan mladi dječak i to ne možete uzeti protiv njega. Jedina prava briga je njegova visina, nizak je za svoju poziciju i ne izgledao kao da će narasti mnogo, ako naraste još 4-6cm bit će dobar dokle god bude pogađao trojke, što mi je rečeno da redovno radi na treninzima. Također želim spomenuti Nedžada Muratovića koji je ostavio ogroman utisak na mene prošle sezone, jako je dobar atletski i ima dobar set vještina, čini se da bi mogao stvarno procvjetati ako nastavi jako trenirati i ako dobije dovoljnu minutažu naredne sezone.

Emir Čerkezović je bio veoma važan igrač za U16 i U17 reprezentativne ekipe, ali je ipak ignorisan od strane medija. Zašto?

To je teško pitanje, mislim da je to zbog Muse, Sikiraša, Atića, Buze i onih koji su sada velike zvijezde u BiH i da ljudi to jednostavno nisu prepoznali. On ima odličan osjećaj za igru, prirodni je vođa sa velikim vještinama, te je konkurentan. On jedan od mojih najdražih košarkaša trenutno u Bosni i Hercegovini.

Šta bi Sloboda trebala uraditi da osvoji još jedan trofej u prvoj ligi nakon 15 godina? (Liga: 1994, 1996, 1997, 2000, 2001. Kup: 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2001. Superkup: 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001)

To će biti teško jer je liga napredovala i teško je pobjeđivati bez velikog budžeta. Očigledan odgovor je gradnja jakog mladog jezgra ali je to sve teže i teže. Tim bi se trebao graditi poput onog iz Kaknja u protekle dvije godine. Izvrstan trener, dobre procjene talanata koji se mogu priuštiti za razumnu cijenu, izbjegavanje finansijske katastrofe i proizvodnja mladih talentovanih igrača. Nakon što je ekipa Sparsa napravila odličnu ekipu mladih talenata iz BiH i drugi timovi će pokušati uraditi isto, što i jeste pravi pristup. Potrebno je istražiti sljedeći nedostatak tržišta i iskoristiti ga u svoju korist. Mislim da bi dobro bilo dovesti par igrača is evropskih liga, ako je moguće bosanskih korijena, da pojačaju ekipu. Teško je kupiti Amerikanca i jednostavno ga uključiti u tim, ali ako bi se dodao jeftin Amerikanac sa visokom potencijalom to bi bila prava stvar. Nešto kao što je uradila ekipa Goražda sa tri američka košarkaša, to je tip igrača koje će Sloboda trebati kada bude pravi trenutak za to. Treba uzeti u obzir sve faktore, biti fleksibilan i imati veliku viziju. Mislim da će Sloboda doći do trofeja za nekoliko godina.

Šta mislite o košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

Seniorska reprezentacija BiH je trenutno u tranziciji, došao je novi trener, savez je dobio novo rukovodstvo i fokus je prebačen na mlađe igrače. Izgleda da se novi tim gradi oko Jusufa Nurkića. Propuštene su neke prilike, posebno prošle godine kada je bilo očigledno da Nurkić, Teletović i Đedović neće igrati zajedno. To je stvarno propuštena prilika za napredovanje nekih igrača na internacionalnom nivou. Ove godine ekipa je ambiciozna i dobro balansirana i spolja i iznutra, tako da će biti težak protivnik svakoj drugoj ekipi. Nadam se da će mlađi košarkaši dobiti priliku, a posebno Dženan Musa koji je pokazao da je spreman igrati na najvećem nivou.

U trenutnom rosteru reprezentacije su mnogi košarkaši koji su igrali za Slobodu (Teletović, Kikanović, Milošević, Halilović and Peršić), čak je i trener igrao i napravio prve trenerske korake u Slobodi. Koliko je to važno za reprezentaciju u pogledu hemije, stila igre i sinergije tima?

Poznavanje je veoma važna stvar za ekipu. Zato sam veliki zagovornik okupljanja mladih igrača koji će u budućnosti igrati zajedno. Sve što će skratiti period međusobnog upoznavanja, posebno kada smo ograničeni vremenski, je dobra stvar. Također je za djecu važno da nauče ponašati se, trenirati i pripremati kao profesionalci. Ako se sjećate one sjajne ekipe Jugoslavije sa kraja 80-tih godina, oni su provodili vrijeme u planinama BiH izolovani od ostatka svijeta. Bez TV-a, bez video igrara, društvenih mreža i djevojaka. Samo mjesec dana čiste košarke. Tim je, naravno, dominirao fizički i umijećem, ali su igrali kao pravi tim i uništili neke jako dobre ekipe uključujuči i SAD, koja je skoro pa donijela formaciju Dream Team-a iz 1992. godine. Potrebno je vremena da momci skontaju svoje uloge, kako njihovi saigrači igraju u odbrani, da bi sve to spojili u kohezivnu jedinicu. Najbolja odbrana se igra kao ameba, pritiskom na jednu tačku i tada čitav tim reaguje uigrano sa tim pritiskom, to je ono najbolje u timskoj odbrani i na tome se grade koncepti, treninzi, napor i povjerenje.

Da li je Damir Mulaomerović spreman voditi ekipu protiv najvećih evropskih nacionalnih timova?

Mislim da jeste spreman koliko možete očekivati od njega. Damir Mulamerović je već bio trener u dvije lige. Bit će velika razlika u susretanju različitih timova, različitih stilova i trenera koji su spremni mijenjati taktiku od utakmice do utakmice kako bi parirali svom protivniku. Dobro je da je on dovoljno fleksibilan da iz igrača izvuče maksimum. Trebali bi igrati sve više trke i sa bržim ritmom od tradicionalne balkanske ekipe i definitivno drugače od igre pod palicom Duška Ivanovića. Sa vještinom i talentima koje posjeduju očekujem da Jusuf Nurkić djeluju unutra sa velikom dozom vanjskih šuteva Mirze Teletovića. Nikada nisam bio fan trenera koju pokušavaju da nametnu svoj stil, čak i kada nemaju igrače za to. Stil Mikea D'Antonia je zanimljiv za gledanje ali djeluje samo kada imaš elitne igrače u ekipi koji su perfektni za njegov sistem. Mulaomerović ima mnogo međunarodnog iskustva u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, tako da sam siguran da je svjestan razlike, nadam se da će to uspjeti prenijeti i na teren. Ovo će daleko biti najbolja ekipa koju je do sada vodio, sa mnogo ponosnih profesionalaca, tako da će ovo biti izazov za njega. Mislim da će igrači, a posebno Mirza Teletović, voljeti njegov stil.

Gdje se nalazi Bosna i Hercegovina na evropskoj košarkaškoj karti?

Bosna je definitivno na radaru za evropske i NBA skaute. U nekoliko proteklih godina posvećeno je dosta pažnje prema bosanskohercegovačkim timova, skauti i mediji su se fokusirali najviše na mlade talente. Za mnoge evropske i svjetske ekipe BiH je neistraženo tlo i još uvijek nemaju dovoljno kontakta i informacija o bh. košarci tako da je mnogo neiskorištenog potencijala. Postoji veliki napredak mladih igrača poput Jusufa Nurkića, koji je eksplodirao na „Adidas Next Generation“ turniru, zatim Nedima Buze i Adina Vrabca, a uskoro se to može očekivati i od tinejdžera poput Dragana Bendera, Dženana Muse, Njegoša Sikiraša pa čak i mlađih kao što su Amer Mehić i Tarik Biberović. Pored toga, Amar Gegić je pozvan u Torontov NBA kamp, tako da je liga već upoznati sa bosanskim košarkašima. Darko Bajo, Dženan Musa i Njegoš Sikiraš su bili veliko otkriće za mnoge skaute kada su pozvani na „Jordan Brand Classic“ turnir gdje su dominirali. Mislim da neće više biti mnogo iznenađenja iz Bosne i Hercegovine s obzirom na ulog i potencijal kojeg su sada svi svjesni.

Koliko je dobra bosanskohercegovačka liga?

Definitivno napreduje i trenutno je na najvišem nivou u posljednjih 20 godina. Postoji nekoliko dobrih ekipa u posljednjih 10-15 godina i mnogo osrednjih timova. Trenutno se najviše izdvaja Igokea, ali je tu i nekoliko jako dobrih ekipa, dok su one osrednje ekipe mnogo bliže vrhu nego prije. Također, u zadnjih nekoliko godine ne postoji mnogo ekipa koje apsolutno nadigrane. Pored toga, vrh A1 lige je prilično solidan, ekipa Bosna-Royala je bila prilično dobra u završnici. U Evropi je četrdesetak liga, i rekao bih da se Bosna i Hercegovina nalazi u sredini, a prije je bila bliža dnu.

Da li bi naše ekipe trebale igrati ABA ligu ili ostati lojalne FIBA-i?

To je dobro pitanje i ozbiljan izazov za timove sa kreiranjem Lige šampiona. Teško je reći kako će ovo završiti, mnogo je napora uloženo da se od ABA lige napravi jako dobra liga. U nekoliko posljednjih godina iz te lige je izašlo barem 50 odličnih igrača i mislim da nije veća koncentracija mladih talenata nigdje u Evropi, pa čak računajući i Euroligu. Mogućnost mijenjanja pravila za ABA ligu je nepravedna prema klubovima. Mislim da bi se savezi iz regije trebali dogovoriti oko strategije jer će FIBA definitnivno nametnuti svoja pravila. Razumijem da pokušavaju ojačati Ligu šampiona što bi donijelo više novca od TV prava ali ne volim način na koji to rade. Lično mislim da bi klubovi trebali igrati ABA ligu je mi se sviđa šta je ta liga učinila za mlade igrače sa Balkana, ali je realno očekivati da će podleći pod pritiskom FIBA-e.

Kako klubovi mogu riješiti finansijske probleme?

Jedan od problema bh. košarke je ideja da javnost posjeduje ekipe. Ako će se raditi na taj način onda je potreno da ljudi volontiraju, a ljudi iz BiH bi trebali volonterski raditi sa ekipama poput Green Bay Packersa u fudbalu i naučiti kako izgraditi finansijski jaku ekipu. Ne mislim da se sve iz američkog fudbala treba prenijeti na bh. košarku, ali jednostavno je previše previda u BiH kada je u pitanju prikupljanje prihoda za timove.

Po vašem mišljenju, šta je najveći problem za mlade košarkaše u Bosni i Hercegovini?

Promjene pravila su dobre za mlade košarkaše ali i dalje trebaju minutaže na terenu da bi se razvili. Dio problema je taj što nisu dovoljno fizički razvijeni da bi igrali protiv odraslih muškaraca. Drugi problem je što timovi i treneri nisu spremni žrtvovati rezultat za razvoj mladih igrača, što je teško kada moraš pobjeđivati da bi zadržao posao. Također, previše je individualne igre onih što čekaju da samo šutiraju. U BiH momci žele da impresioniraju kako bi dobili dobar ugovor vani i to nije dobro za igru na parketu. Još uvijek je previše stranaca u ekipama, ograničenje bi trebalo biti na dva evropska košarkaša van BiH i možda na jednog do dva američka košarkaša. Dobar primjer je Dženan Musa, trebao je igrati više u prvoj ligi. Ako je neko toliko bolji od svoje konkurencije onda nema smisla da igra na tom nivou, to usporava razvoj.

Šta je vaša poruka mladim košarkašima u Bosni i Hercegovini?

Radite mnogo. Ne pušite, uključujući nargilu, to uništava vašu kondiciju. Nemojte biti previše uzbuđeni oko svog uspjeha prerano, pazite se ljudi koji žele zaraditi novac na vama, oni vam ne žele dobro. Nemojte biti previše osjetljivi na kritike, koristite ih kao motiv da postanete bolji igrač. Igrači postaju bolji kroz trening i takmičenje, zato uvijek dajte 100% od sebe. Ostanite fokusirani na košarku, ako ste dobri sve te druge stvari će doći vremenom. Košarka je dobar bijeg od okrutne stvarnosti u Bosni i Hercegovini, ali uvijek imajte rezervni plan sa obrazovanjem. Država i košarka imaju svijetlu budućnost, budite dio toga i izbjegavajte sve druge pravce. Ako ste sposobni, odlučni i imate dobrog trenera ovo će trajati. Uživajte u putovanju!

 (OKK Sloboda)