Dragoljub Vidačić novi šef stručnog štaba OKK Sloboda

  • 07/07/2023

Danas je na press konferenciji za medije u prostorijama kluba i službeno predstavljen novi trener seniorskog tima Dragoljub Vidačić, šef stručnog štaba OKK Sloboda za sezonu 2023/24. Vidačić je prije svega poznat po svojoj igračkoj karijeri kao sjajan plejmejker, a nakon uspješne igračke epizode odlučio je otisnuti se u trenerske vode. Rođen je u Trebinju, a karijeru je započeo u Vardi iz Višegrada gdje je i odrastao. Uslijedili su igrački dani u beogradskim klubovima među kojima je nastupao za Partizan i Crvenu Zvezdu nakon čega započinje njegova internacionalna karijera.

Trenerski put započeo je u juniorskom timu Crvene Zvezde nakon čega je sjeo na kormilo Varde, a potom su redom dolazili Bosna, Leotar, Spartak Subotica pa čak i jedan trenerski angažman u dalekoj Kini. Na današnjem predstavljanju medijima su se obratili predsjednik Kluba Aid Berbić i novi šef stručnog štaba OKK Sloboda Dragoljub Vidačić. Berbić se prvenstveno osvrnuo na prošlu sezonu seniorskog tima, ali i na uspjehe koje je ostvario omladinski pogon Kluba, dok je Vidačić svoje minute iskoristio za predstavljanje kao i za isticanje ambicija u novoj sezoni.

“Zvanično, novi trener Slobode je Dragoljub Ljuba Vidačić. Omladinski košarkaški klub Sloboda nažalost iza sebe ima jednu od najlošijih sezona u zadnjih 10 godina i dugujemo veliko izvinjenje navijačima za prošlu sezonu. Moramo uraditi neke stvari da pokušamo vratiti košarku u Slobodu i Mejdan, te da Tuzlu dovedemo na košarkaški nivo koji to zaslužuje. Nastojat ćemo već u ovoj sezoni pokazati da je ovo respektabilan klub sa visokim ambicijama i shodno tome ćemo složiti tim, odnosno novoizabrani šef stručnog štaba će sa svojim pomoćnicima poredati sve na način kojim treba da funkcioniše”, izjavio je Berbić te nastavio o dostignućima pionira, kadeta i juniora u protekloj sezoni:

“Moramo spomenuti dva druga i jedno treće mjesto na državnom prvenstvu u omladinskim kategorijama jer nam iste daju nadu da ćemo kroz uporan rad ove godine i u idućim sezonama dobiti što više mladih igrača iz našeg pogona kako bi postigli što bolji rezultat. OKK Sloboda je, uz KK Igokea, bila jedina ekipa koja je imala sve tri takmičarske selekcije na finalnim turnirima za prvaka Bosne i Hercegovine. Ipak, danas je centralna ličnost gospodin Vidačić, a ljubitelji košarke iz BiH i na prostoru bivše Jugoslavije vjerovatno već znaju o kome se radi. Ovim putem bi poželio dobrodošlicu Ljubi na dolasku u Tuzlu i nadam se da će naš zajednički rad biti uspješan”, zaključio je predsjednik Kluba.

Vidačić je svoje izlaganje započeo pričom o svom košarkaškom putu koji ga je i doveo do Tuzle, a na samom predstavljanju nije krio zadovoljstvo dolaskom u Slobodu: “Čast mi je preuzeti kormilo Slobode jer je to klub o kojem ne treba mnogo trošiti riječ. Veliko ime i historija koju ja poznajem jer već imam dvoljno godina da sam svjedok bar 35 godina dešavanja u košarci. Mislim da bolju priliku od Slobode teško da sam mogao da dobijem jer činjenica je da su sve republike bivše Jugoslavije napravile takvu situaciju da postoje jedan ili dva kluba potpuno izdvojena van sistema ostalih klubova”, navodi Vidačić i dodaje:

“Mislim da u ovom trenutku Sloboda i ja možemo napraviti jedan dobar miks u kome će biti i rezultata i nekih stvari koje košarka nosi u novom vremenu. Prije svega mislim da Tuzla kao grad sa dobrim brojem stanovnika i velikim kantonom, sa tradicijom mora imati veliki broj domaćih igrača koji će možda već u ovom trenutku dati neki pomak, ali sigurno i u budućnosti. Talenti koji danas igraju košarku su po meni veći talenti nego što su bili u vrijeme kada sam ja igrao, pa čak i u vrijeme kada sam postao trener i da taj njihov talenat, volju i želju koja sigurno postoji, moramo da iskoristimo. Na nama je da za sve navedeno nađemo način uz pomoć uprave i stručnog štaba”, ističe novi trener crveno-crnih.

Vidačić ne taji oduševljenje dolaskom u Tuzlu, ali ni ambicije i planove vezane za iduću sezonu jer vjeruje da može napraviti dobar rezultat: “Ambicije su uvijek najveće i svakako da ih ima, ali ih nećemo iznositi, bar one krajnje koje imamo. One koje moramo da iznesemo i koje nas obavezuje javnost u Tuzli koja postoji oko kluba, jesu da želimo uzeti vodeću ulogu među prve tri ili četiri ekipe u domaćoj ligi. Samim tim znači da je plasman u ABA 2 ligu neki cilj o kojem razmišljamo i kome težimo. Da ne bi gađali odmah što je na kraju, ići ćemo postepeno.”

“Najteži posao je formiranje tima nakon čega slijede pripreme, uspostavljanje načina igre i slične stvari. Uvijek treba uzeti u obzir plus koji Sloboda ima zbog svog domaćeg terena. Publika i veličina dvorane, kao i samo ime, uvijek daju prednost na početku svake domaće utakmice. Neće biti lako, ali mislim da sa jednim pristupom i iskustvom koje ja lično imam, a koje će imati i igrači, možemo naći način da budemo uspješni u nadolazećoj sezoni”, zaključio je šef struke tuzlanskog Kluba.

OKK Sloboda