Banja Luka domaćin juniorske završnice za prvaka BiH, juniore Slobode očekuju dueli sa Borcem i Igokeom

  • 19/06/2023

Finalni turniri u sve tri takmičarske kategorije na rasporedu su ove sedmice, a juniori kao najstariji i najiskusniji prvi stupaju na teren već od sutra. Završnica u juniorskoj kategoriji na rasporedu je u utorak i srijedu, 20./21. juna i grad domaćin U18 finalnog turnira za prvaka Bosne i Hercegovine biti će Banja Luka. Akademija Borac, odnosno KK Akademac, domaćin je turnira na kojem će nastupiti još juniorske selekcije SKK Student-Igokea i OKK Sloboda Tuzla.

Ekipa domaćina imala je najlakši put do završnice budući da su zbog odustajanja ekipe Čapljine imali samo jedan kvalifikacijski meč za finalni turnir gdje su u Žepču savladali ekipu Orlovika. Aktuelni prvak u juniorskoj konkurenciji, ekipa Student-Igokea, osigurala je plasman na završni turnir sa dvije uvjerljive pobjede na kvalifikacijskom turniru, a za protivnike su imali ekipe Pepi Sporta i sarajevskog Koša. Juniori Slobode savladani su od ekipe Drine Princip u okviru polufinalnog turnira, nakon čega su slavili dvocifrenu pobjedu nad ekipom Širokog, što je bilo dovoljno za najuspješniji koš količnik grupe čime je tuzlanski tim ostvario plasman na turnir za prvaka Bosne i Hercegovine.

Finalni turnir i borba za prvaka Bosne i Hercegovine u kategoriji juniora odvija se po sistemu odigravanja utakmica svako protiv svakoga. U slučaju da sve tri ekipe imaju po jednu pobjedu, odnosno izjednačen skor, primjenjuje se princip najuspješnijeg prema koš količniku kao što je to bio slučaju u polufinalnim turnirima državnog prvenstva. Turnir prvog dana otvaraju ekipe Borca i Slobode, dok su drugog dana turnira na rasporedu preostala dva meča, odnosno dueli Igokee sa ekipama Slobode i Borca.

RASPORED I SATNICA FINALNOG TURNIRA DRŽAVNOG PRVENSTVA BOSNE I HERCEGOVINE ZA JUNIORE

utorak, 20.06.2023. godine (SD Centar, Banja Luka)

18:00 sati – KK Akademac vs OKK Sloboda

srijeda, 21.06.2023. godine (SD Centar, Banja Luka)

11:00 sati – OKK Sloboda vs SKK Student-Igokea
18:00 sati – SKK Student-Igokea vs KK Akademac

OKK Sloboda