9. Tuzla Film Festival otvara dokumentarni film Sloboda

  • 16/10/2020

Dokumentarnim filmom “Sloboda” rađen u produkciji RSD Sloboda u produkciji Magic Factory i Evutus otvara 9. Tuzla Film Festival koji će se ove godine održati u online formatu zbog epidemiološke situacije.

Svečano otvaranje festivala je u Narodnom pozorištu Tuzla, a festival će se moći pratiti 16 oktobra online putem gradskog javnog servisa RTV7 od 20 sati, istakli su organizatori Tuzla Flim Festivala.

Ove godine Tuzla Film Festival je internacionalnog karaktera, fokus je na južnoslavenskim prostorima, neke sekcije su i svjetske pa se tako festival proširio van BiH, što je prednost vanredne situacije.

Za festival je pristiglo 700 filmova, a odabrano je 102, a festival otvara film Sloboda.

Priznanja i nagrade ove godine su dobili: Mirvad Kurć, koji je dobitnik Vile TFF za razvoj bh kinematografije, Mustafa Mustafić je dobitnik Vile TFF Za doprinos razvoja južnoslavenske kinematografije, te Zdravko Novak je dobitnik priznanja za razvoj umjetnosti u gradu Tuzli.

Ljubitelji kinematografije će moći pristupiti pratećim sadržajima festivala, kao što su predavanja, radon master, classovi koji će održati stručnjaci filmaske industrije uz ograničen broj učesnika.

Prema riječima Borisa Balte, direktora TFF, na ovogodišnjem filmskom festivalu će se zbog epidemiološke situacije održati online formatu, a pripremili smo pet kategorija filmova, drugi igrani, kratki igrani, dokumentarni i future generaton short, te drugo izdanje Tuzla Kids festivala.

Za platformu se treba registrirati i onda se mogu gledati filmovi.

Kratki igrani, animirani i dokumentarni filmovi će biti 2Km, dugi igrani 5KM, a imati ćemo i skupine filmova po nekim povoljnijim cijenama, ako bude zainteresovanih, istakao je direktor Balta.