U Tuzli preminuo Zdravko Kurilić, jedan od najboljih košarkaških sudija Evrope

  • 08/07/2021

Proslavljeni košarkaški sudija Zdravko Kurilić preminuo je jučer u 68. godini u Tuzli. Popularni Aka, nakon kraće igračke karijere, odlučio se za suđenje gdje je dugo vremena imao ulogu na najvećoj košarkaškoj sceni. Kurilić je godinama bio jedan od najboljih evropskih sudija, a kruna njegove karijere bilo je dijeljenje pravde na Olimpijskim igrama 1984. godine. Suđenjem se počeo baviti 1977. godine i važio je za najboljeg sudiju svojevremeno najjače košarkaške lige u Evropi, Prvenstva Jugoslavije.

Kurilić je svoje druženje sa košarkom za “Dnevni Avaz” opisao ovako: “Suđenjem sam se počeo baviti 1977. godine, a prije toga sam bio aktivan igrač u klubovima Kreka i Sloboda. Nakon prestanka sa igranjem otišao sam u sudije, angažovao me Miro Kovačević. U Lozani sam položio za međunarodnog sudiju te tako postao najmlađi sudija sa tom titulom., a 1983. i 1984. sam sudio Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre u Los Angelesu. Za taj period me vežu zaista lijepe uspomene, jer sam zajedno sa kolegom Kostasom Rigasom proglašen za najbolji sudijski par u Evropi. U bivšoj državi sam sa Goranom Radonjićem bio među najboljim parovima”, prisjetio se Kurilić. Poseban odnos Kurilić je imao sa legendarnim Mirzom Delibašićem s kojim je, kako kaže, prvo igrao basket, a onda mu dijelio pravdu na košarkaškom parketu.

Pravdu je dijelio i na pet Europskih prvenstva, sudio je meč finala Kupa pobjednika kupova između Reala i Caserte te još više od 160 međunarodnih duela u okviru elitnih takmičenja. Posljednji ispraćaj poznatog košarkaškog arbitra obavit će se u petak 09.07.2021. godine od 16.00 do 16.30 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla. Ukop je na Rimokatoličkom groblju Borić u Tuzli.

OKK Sloboda