Reprezentacija BiH najbolja selekcija u kvalifikacijama za Eurobasket

  • 23/02/2021

Uoči posljednjeg kvalifikacijskog prozora u Rigi za Eurobasket 2022. godine reprezentacija BiH je već imala osiguranu kartu za predstojeće prvenstvo. Nakon četiri odigrane runde Zmajevi su imali skor od tri pobjede uz svega jedan poraz. Bosna i Hercegovina savladala je dva puta Latviju i jednom Bugarsku dok su jedini poraz zabilježili protiv Grčke u Mejdanu.

Selektor Vedran Bosnić bez obzira na plasman stvari nije prepuštao slučaju pa su njegovi izabranici u posljednja dva susreta kojima su se oprostili od kvalifikacija pokazali veliko srce, ubojit karakter i odličnu igru. Plavo-žuti su najprije u subotu ostavili reprezentaciju Grčke na -15 nakon čega su odličnom predstavom i pobjedom nad Bugarskom zaključili fantastičan posao u ovim, mnogi će reći, nestvarnim kvalifikacijama za našu zemlju.

Zmajevi se ni tu nisu zaustavili. Reprezentacija BiH je po završetku svih kvalifikacionih susreta i zvanično najbolja reprezentacija u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2022. godine. U čak šest od osam grupa prvoplasirane ekipe imaju omjer od četiri pobjede i dva poraza dok u preostale dvije omjer od pet pobjeda i jednog poraza imaju Bosna i Hercegovina i Izrael. Budući da naši reprezentativci imaju znatno bolju koš razliku, momci su dominantno preuzeli laskavu titulu najboljih u kvalifikacijama.

Osim same satifakcije i nagrade za prikazano u kvalifikacionim duelima, Zmajevima će ovaj podatak biti od velikog značaja uoči žrijeba za Eurobasket budući da će reprezentacija ovim dostignućem osigurati bolji šešir na izvlačenju grupa. Podsjetimo, prvenstvo će se odigrati naredne godine u četiri zemlje (Italija, Njemačka, Češka i Gruzija). Igrači, stručni štab i uprava Kluba ovim putem našim fenomenalnim momcima čestita na velikom uspjehu i želi puno sreće na nadolazećem prvenstvu!

OKK Sloboda