Preminuo Senad Muminović, legendarni tuzlanski košarkaš i trener

  • 26/04/2023

Nekadašnji košarkaš, kapiten i trener Sloboda Dite i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, Senad Muminović, preminuo je večeras u Tuzli u 63. godini života, a nakon duge i teške borbe sa bolesti.

Rođen je 12. juna 1960. godine u Tuzli, gdje se školovao i 70-tih godina počeo baviti košarkom. Svoje prve košarkaške korake napravio je kao član Partizana Kreke i Jedinstva, nakon čega se priključuje ekipi Slobode u kojoj je igrao do sredine 90-tih godina i kraja igračke karijere.

Debitovao je među seniorima 1977. godine. Izrastao je u sjajnog košarkaša i bio je član čuvene generacije Sloboda Dite koja je pred rat bila u vrhu jugoslovenske košarke. Kao kapiten predvodio je generaciju Slobode koja je osvojila prve titule prvaka i pobjednika kupa u nezavisnoj BiH. Tome je dodao i još nekoliko titula prvenstva i kupa BiH koje je čak i objedinio duplom krunom.

Ostao je zapamćen i kao član prve generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, igrao je kvalifikacije za EP 1995. godine, ali je zbog povrede okončao svoju karijeru i posvetio se trenerskom pozivu. Muminović je proglašen za sportistu Grada Tuzle 1992. i 1993. godine.

Trenersku karijeru započeo je u juniorskoj selekciji Slobode, a klupu seniorskog tima preuzima nakon odlaska trenera Džakovića krajem 2005. godine. Na klupi tuzlanskog kluba zadržao se do 2011. godine, kada odlazi u Osijek i preuzima vodstvo osiječke Darde gdje se zadržao do 2015. godine. Nakon toga, Muminović stiže na kormilo Zrinjskog iz Mostara. Vodio je još ekipe Konjica, Tuzle i Gradine.

Kada je riječ o reprezentativnoj karijeri, kao trener Muminović je najprije vodio kadetsku selekciju koju je obilježio odlukom o prvom pozivu Mirze Teletovića na reprezentativno okupljanje. Također, bio je selektor mlade U20 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Vodio je selekciju juniora na Eurobasketu B-divizije u Bugarskoj 2016. godine kada su bh. momci završili na petoj poziciji. Na klupi seniorskog tima reprezentacije bio je pomoćni trener.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 28.04.2023. godine od 13 do 14 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Dženaza će se klanjati ispred Džindijske džamije u 14:30, a ukop je na mezarju Bukovčići. Sloboda porodici jedne od najvećih legendi tuzlanske košarke upućuje iskreno saučešće.

OKK Sloboda