Preminuo istaknuti sportski djelatnik Miroslav Kovačević

  • 15/03/2023

Danas je u Tuzli, nakon duge bolesti, u 73. godini života preminuo Miroslav Kovačević, istraknuti košarkaški i sportski radnik. U svijetu košarke bio je angažovan skoro 60 godina kroz razne uloge i funkcije počevši kao igrač, zatim kao sudija i komesar, odnosno delagat, te na koncu sportski radnik. Košarkom se počeo baviti 1964. godine, a svoje prve košarkaške korake napravio je u KK Sloboda. U to vrijeme, kao član juniorske selekcije postao je  prvak Bosne i Hercegovine nakon čega je sa tom selekcijom učestvovao i na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani i Zadru.

Po završetku igračke karijere odlučio se za sudijsku karijeru. Položio je ispit za košarkaškog sudiju, a poslije nekoliko godina stekao je zvanje saveznog košarkaškog sudije. Sudio je prvu žensku ligu Jugoslavije, kao i prvu B ligu za muškarce. Poslije sudijskog staža prelazi u delegate. Član je RKS Tuzla od njegovog osnivanja 1974. godine te je kao učestvovao delegat u prvim završnicama prvenstva BiH. Jedan je od onih koji su obnovili rad RKS Tuzla 1993. godine, kada je imao značajnu ulogu u organizaciji prve košarkaške lige u novijoj istoriji BiH, a vrijedi istaći i njegovo zalaganje u organizaciji Ratnih olimpijskih igara u Tuzli.

U Regionalnom košarkaškom savezu Tuzla,  Košarkaškom savezu BiH i Sudijskim organizacijama obavljao je više funkcija. U bivšoj Jugoslaviji je imao zvanje saveznog košarkaškog sudije, a bio je i komesar/delegat u prvom zajedničkom takmičenju nakon poslijeratnog ujedinjenja Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Učesvovao je i u formiranju Košarkaške lige mladih Tuzlanskog kantona, kojom je rukovodio  u prvim godinama njenog osnivanja. Bio je član više komisija u okviru RKS Tuzla i KSBiH, a posljednju funkciju imao je kao člana Nadzornog odbora Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Angažovan je i kao sportski dopisnik više jugoslovenskih novinskih izdanja, a radio je i za „Oslobođenje“, „Front slobode“ i list „Soda so“. Radni vijek do penzije je proveo kao uposlenik Solane d.d. Tuzla. Za svoj rad i doprinos u sportu je nagrađivan, između ostalog i priznanjima i plaketama RSD Sloboda, Sportskog saveza TK i Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Posljednji ispraćaj Miroslava Kovačevića bit će u petak, 17.03.2023. godine, u 14 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Ukop će se obaviti na pravoslavnom groblju Trnovac. Omladinski košarkaški klub Sloboda ovim putem porodici i prijateljima našeg Mire upućuje iskreno saučešće.

OKK Sloboda