Mulaomerović: Nisam mogao poželjeti bolji debi

  • 23/10/2013

Za povratak košarke u naš grad zaslužan je Damir Mulaomerović, svojevremeno ponajbolji igrač Evrope. Njegovo iskustvo, trud i zalaganje na poziciji trenera u OKK Sloboda može biti izvrstan nagovještaj da se košarka vraća na staze stare slave, piše Druga.tv.

OKK Sloboda Tuzla je pobjedom nad Radnik BN Basket iz Bijeljine ušla na velika vrata u Ligu 12. S obzirom da je ovo debi u Ligi 12, i vama kao treneru, pa i klubu, koliko vam je ova pobjeda značajna?

Damir Mulaomerović: Kada je u pitanju ulazak OKK Sloboda u Ligu 12, pobjeda tima na prvoj utakmici je najviše značajna sa psihološkog karaktera, najviše zbog mojih igrača. Njen značaj se odnosi i na cijelu atmosferu u gradu, odnosno na navijače, jer smo pokazali da se svi oni, koji u budućnosti budu dolazili u dvoranu SKPC Mejdan da nas gledaju, neće pokajati.

Na pomenutoj utakmici je bilo blizu 4000 ljubitelja košarke. Kakav je bio osjećaj izaći na teren pred ovolikim brojem ljudi, uzimajući u obzir činjenicu da su se košarkaške utakmice tokom prošlih sezona igrale pred praznim tribinima?

Damir Mulaomerović: Impresivan broj ljubitelja košarke koji je bio u subotu na utakmici je definitivno motivirajući faktor. Poznavajući cijelu situaciju, to jest, da sve utakmice 1. kola Lige 12 nisu skupila publiku kao što smo mi uradili, pokazatelj je da da Tuzla i Tuzlaci vole košarku, da su željni košarke s obzirom da nas dugo nije bilo na sceni. Ambijent i sve ono što se dešavalo tu noć je, meni kao treneru, bilo fantastično, i mislim da nisam mogao poželjeti debi.

Krajem avgusta ove godine preuzeli ste kormilo nad OKK Sloboda Tuzla gdje ste prvobitno bili u ulozi savjetnika Stručnog štaba. Da li je vaš izbor za trenera tima bio logičan slijed događaja?

Damir Mulaomerović: Što se tiče mog izbora, drago mi je što su ljudi i skupšina, pogotovo predsjednik, u meni prepoznali tu osobu te mi dali veliko povjerenje kojima se, s obzirom da sam ja tek početnik u ovom poslu, mogu zahvaliti na ukazanom povjerenju.

Iako ste još uvijek svjež „košarkaš“, možete li napraviti paralelu između košarke danas i košarke koju ste vi igrali?

Damir Mulaomerović: Ja sam dočekao da se igra moderna košarka. Sve ide u smjeru koji je atleticizam. Vrijeme košarke koja se igrala lagano je totalno iza nas. Ono što se meni ne sviđa je što današnja košarka ide prema NBA košarci. Ja sam pobornik evropske košarke i mislim da to treba razdvojiti.

Neko je rekao da u vama vidi, prije svega, čovjeka, a zatim “doktora” košarke, evropskog prvaka. Smatrate li da ćete moći naš tuzlanski košarkaški klub odvesti do evropskih terena?

Damir Mulaomerović: Nasmijao sam se kad sam vidio kako me nazvao Nedim Salaharević u svom blogu. Nemam ništa protiv nadimka, no, mislim da je prerano govoriti o odlasku OKK Sloboda na evropske terene. Ambicije postoje, ali mi idemo korak po korak, glavni cilj nam je da ostanemo u Ligi 12.

Jeste li se prilagodili životu u Tuzli s obzirom da ste bili odsutni 21 godinu?

Damir Mulaomerović: Pa, ja sam kod kuće, jedino što sam stariji. Lijepo je vidjeti stare prijatelje i neke ljude koje nisam dugo vidio… Jedino mi je problem što mi je porodica u Zagrebu, djeca idu tamo u školu, pa se nekako uspijemo organizovati oko posjeta jedni drugih.

(Druga.tv)