Liga 12: Igokea i Široki favoriti, Sparsi i Sloboda opasni

  • 07/10/2013

Pred nama je nova sezona košarkaške Lige 12. Problemi koji su i prethodnih godina pratili organizaciju ovog takmičenja nisu izostali ni ove godine, ali i pored toga, očekuje nas iznimno zanimljivi prvenstvo u kojem će veći broj timova ravnopravno konkurisati za najviši plasman, prenosi Radio Sarajevo.

Kao i prošle sezone, Liga 12 u svom prvog dijelu igraće se bez dva najbolja bosanskohercegovačka tima jer će Igokea i Široki sezonu početi u regionalnoj ABA ligi. Upravo će aktuelni prvak i viceprvak biti glavni favoriti za novi trofej, ali će ove sezone imati mnogo teži zadatak jer su se i ostali timovi konsolidovali, pojačali i spremno dočekuju prvenstvo.

Posebno se to odnosi na sarajevske Sparse koji raspolažu izuzetno jakim timom premda još uvijek ne žele priznati da su kandidati za vrh. Dobar posao mogla bi napraviti i tuzlanska Sloboda (ukoliko steknu pravo učešća u eliti), jer od povratka Damira Mulaomerovića u klub iz Mejdana, mnoge su stvari promijenile.

Sarajevska Bosna nije odstupila od politike forsiranja vlastitih omladinskih snaga i teško će se uključiti u borbu za vrh, dok je dobar posao napravio i Kakanj dovođenjem nekoliko provjerenih i iskusnih košarkaša.

Liga će nakon prvenstvog dijela, ponovo ponuditi razigravanje za prvaka u kojem će zaigrati i timovi iz regionalne lige.

Prvo kolo na rasporedu je 19. oktobra, a sastat će se: Čapljina – Spars, Zrinjski – Varda, Posušje – Leotar, Građanski – Kakanj, Bosna – Mladost, Sloboda – Radnik.

(Radio Sarajevo)