Dan poslije: Tuzla živi za košarku!

  • 20/10/2013

Košarka se vratila u grad! Da, košarka se vratila u grad i to na velika vrata, pobjedom od 33 poena razlike pred 4.000 gledalaca. Košarka se vratila u grad, i to ne u bilo koji grad, košarka se vratila u Tuzlu. Košarku u grad nije vratio bilo ko, košarku je u grad vratila Sloboda.

Košarka se vratila u Tuzlu odakle su ponikli Delibašić, Mršić, Mulaomerović, Paščanović, Hukić, Teletović, Begić i mnogi drugi košarkaški velemajstori. U Tuzlu, gdje Mejdan, koji prima 5.000 gledalaca, često nije bio dovoljan da primi sve one koji su željeli gledati utakmicu. Košarka se vratila u onaj isti Mejdan gdje je protiv Galatsaraja i Montekatinija bilo po 8.000 ljudi.

Kao što je sinoć pisalo na jednom transparentu: Tuzla živi za košarku! Sinoć smo bili svjedoci najsjanijeg košarkaškog momenta u posljednjih deset godina koji se desio u Tuzli. Sinoć smo vidjeli kako se igra srcem, kako se gine za svaku loptu, kako se vodi ekipa, kako se pogađaju trice „sa parkinga“ i što je najvažnije, kako se navija! Ovo je Tuzla!

Tuzla zivi za kosarku1

U posljednje dvije godine, nakon što se krenulo iz početka, iz A2 lige, ova ekipa je imala mnogo lijepih trenutaka. Od pobjede u Kupu BiH protiv prvoligaša ekipe Varde, pobjede u Bihaću za osvajanje A2 i ulazak u A1 ligu pa do mnogih pobjeda u A1 ligi i ulaska u Ligu 12.

Ali ipak, onaj najljepši momenat se dogodio sinić. Sinoć, kada je Sloboda igrala u retro dresovima iz pedestih godina prošlog vijeka, sinoć, kada je prvu službenu utakmicu sa klupe vodio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, sinoć, kada je nakon ko zna koliko dugo vremena u Mejdanu, na jednoj košarkaškoj utamici, bilo 4.000 navijača.

navijacii

Ova noć će se prepričavati još dugo, ne zbog pobjede radi slavlja, ne zbog rezultata radi statistike, ne zbog igre radi pohvale, nego zbog ostavljanja srca na terenu i podrške sa tribina od 4.000 ljudi koji žive za košarku.

Košarka se vratila u grad, odjeknulo je Bosnom i Hercegovinom kao bomba. A sada idemo mirno i sigurno završiti utakmicu po utakmicu, važno je ostaviti srce na terenu i napuniti Mejdan do posljednjeg mjesta. Rezultat će doći sam po sebi.