Bekovski tandem Lelić i Alikadić: Spoj iskustva i mladosti još jednu sezonu u crveno-crnom dresu

  • 29/07/2022

Košarka trenutno miruje, na sredini smo puta između završetka prošle i početka nove takmičarske sezone u periodu gdje se, za neke košarkaške sladokusce, dešavaju možda i najzanimljivije stvari. Ljetni mjeseci često donose veliki broj novosti u klubovima, a kada je riječ o OKK Sloboda, prva odluka uprave Kluba i trenerskog osoblja bila je produžetak saradnje sa dvojicom bekova koji su dres Slobode nosili prošle, ali i pretprošle sezone. Dobro poznati tuzlanskoj publici, za većinu čak i miljenici, kapiten Đorđe Lelić i Adi Alikadić odlučili su se još jednu sezonu provesti u Tuzli. Da se vrlo dobro slažu pokazali su identičnim odgovorom kako odluka o ostanku u Slobodi uopšte nije bila teška, dogovor je lako postignut i momci su već sada spremni za nove pobjede.

O njihovom razumijevanju na terenu i van njega ne treba trošiti riječi. Što se dijela van terena tiče, obojica su nam ponudili slična razmišljanja u razgovoru uoči početka nove sezone, ali i prilikom osvrta na proteklu sezonu dijelili su prilično isto mišljenje. Kada je riječ o razumijevanju na parketu… trebamo li Vas napomenuti kako je upravo Lelić proslijedio loptu za pobjednički koš Alikadića sa sredine terena dvorane u Posušju u posljednjoj sekundi utakmice što je ujedno jedan od koševa koji je obilježio proteklu sezonu? Bilo kako bilo, u nastavku pročitajte o čemu su to govorili Lelić i Alikadić za klupski portal.

Kapiten Lelić je prije svega optimistično govorio o nadolazećoj sezoni, ali se osvrnuo i na sezonu koja je već sada iza nas

“Jako sam sretan što ću biti dio ekipe Slobode evo i treću sezonu za redom. Moja očekivanjasu uvijek visoka, tako je svake godine i naravno da su želje da se Sloboda bori za sami vrh sa najboljim ekipama u BiH kao što je to i prošle sezone bio slučaj. Prošla sezona je bila sjajna ako izuzmemo njen posljednji dio gdje nam je, nažalost, falila jedna ili dvije lopte na našu stranu kojima bi ostvarili možda i najviše ambicije koje smo imali za prethodnu sezonu. Međutim, to je sport, pogotovo košarka gdje se sve lako može promijeniti u samo jednom posjedu, ali uvijek treba gledati pozitivne stvari jer je njih u protekloj sezoni bilo zaista mnogo. Osvojen je kup sistema A, ostvarene su pobjede protiv Igokee i Širokog na Pecari nakon dugo godina, brojne utakmice gdje smo do kraja pokazali karakter… Sve u svemu, mislim da smo napravili jedan korak ka gore u odnosu na moju prvu sezonu ovdje i tako želim da zakoračimo još jedan stepenik više i u ovoj sezoni u odnosu na prethodnu”, izjavio je Lelić.

Iskusni bek iznio je i svoja očekivanja u novoj sezoni kada je roster ekipe čiji je kapiten u pitanju

“Kao kapiten ove ekipe neke moje želje su da roster bude pun vrijednih igrača, dobrih momaka sa kojima se može kvalitetno komunicirati i raditi. Smatram da je to najbitniji dio priče, poslije je sve lakše prilagođavati i dorađivati. Uvijek je u ekipi najbolji spoj iskustva i mladosti. Šta i kako će biti te kako će tačno ekipa izgledati iduće sezone vidjet ćemo u narednom periodu, ali je najbitnije da momci koji obuku naš dres budu pošteni prema lopti i radu jer se takav pristup uvijek vrati na parketu”, zaključio je Lelić.

Na spomen spoja iskustva i mladosti, iako se ne voli isticati, Lelić je objasnio na koji način on može pomoći mladim igračima kao mentor

“Uvijek pokušavam svojim primjerom da pomognem mladim igračima na razne načine. Od samog ponašanja, odnosa prema ostalima, pristupa treningu i slično. Dajem sve od sebe na treninzima i utakmicama, slušam i poštujem trenera te im tako pokušavam biti pravi primjer i na lijep način ih kroz svoja iskustva savjetujem kada god je to potrebno. Koliko sam im do sada pomogao ja to ne znam, bilo bi mjerodavnije da nekih od mlađih igrača to sami kažu, ali mi je izuzetno drago da je dosta igrača prošle sezone, kako mlađih, tako i starijih, imalo dobre individualne sezone tako da vjerujem da im je poneki moj savjet prijao u određenim trenucima. U sljedećoj sezoni ću probati raditi na isti način, bit ću na raspolaganju i mladim i starijim igračima pa čak i treneru ako u nekim situacijama treba moju pomoć”, završio je kapiten Slobode.

Baš kao i Lelić, Alikadić je prije svega prokomentarisao svoj ostanak u Klubu i očekivanja u idućoj sezoni

“Nisam se dvoumio povodom ostanka, u Slobodi se osjećam odlično. Zavolio sam grad i klub, imam osjećaj kao da sam domaći igrač, a navijači i generalno ljudi u gradu Tuzli su sjajni. Prošlu sezonu u Slobodi bih okarakterisao kao poprilično uspješnu bez obzira na nešto lošiji finiš. Ove godine smo svi složni u jednom, a to je da želimo napraviti jedan veliki korak naprijed i postići veći uspjeh, konkretno kada govorimo u samoj završnici sezone. Trudit ću se da u novoj sezoni dobijem još značajniju ulogu u timu i da pomognem ekipi na sve moguće načine da ostvarimo zacrtani cilj jer to možemo samo na način da svi damo svoj maksimum i funkionišemo kao jedno”, rekao je Alikadić.

Budući da je tu već tri godine, pitali smo Alikadića vidi li sebe već sada kao nekog uzora mlađim igračima i koliko im on može biti od pomoći

“Kao što ja učim od starijih i iskusnijih igrača, tako volim da svoje znanje i iskustva prenosim mlađim igračima. To nije nikakvo nametanje, jednostavno kroz svoja iskustva i razne situacije u kojima sam se do sada u karijeri našao smatram da mogu i želim da pomognem mladim igračima i novajlijama u seniorskom timu. Teška je prilagodba u novoj sredini, posebno kada si mlad igrač koji nema puno prostora. Prošle sezone smo imalo dosta mladih igrača, ali i juniore koji su bili priključeni trenažnom procesu prvog tima, a prelaz sa juniorske na seniorsku košarku je nešto gdje bi svi mi poželjeli svaku moguću pomoć. Mislim da ćemo ove sezone svi zajedno funkcionisati jako dobro kao tim”, zaključio je Alikadić.

Nema sumnje da će bekovski par Lelić i Alikadić biti najveće uzdanice trenera Nedima Džemića koji će i iduće sezone sa klupe voditi crveno-crne. Momcima želimo puno sreće u novoj sezoni te se nadamo da će sve zacrtane ciljeve uspjeti ostvariti odličnim igrama na parketu koje će publika na tribinama Mejdana zasigurno znati cijeniti!

OKK Sloboda